CHAT BOX DAN RADIO

di bahagian bawah blog

STADIUM Baru

Kelantan memang perlu memiliki sebuah stadium baru ...ada nada sinis mencadangkan Kelantan memiliki dua pasukan berbeza Kelantan United dan Kelantan City seperti Manchester City dan Manchester United

PIALA UNITY PUSINGAN PERTAMA

Kelantan dan Persebaya dinobatkan Juara Bersama Piala Permai

SUBRAMANIAM

Cannavaro Kelantan.. Kental pertahankan kubu Kelantan

Nurshahrul Idlan

Lincah dan Penjaring terbaik.. Pemain paling bernilai Liga Malaysia 2011

PEMAIN KE-12

Sokongan padu zaman berzaman

11 Oktober, 2011

5 Kad Merah FAM akan siasat Segera-Dato Hamidin

                                                        Mohd Nafeez Abd Wahab
Fam akan menyiasat segera berhubung 5 kad merah yang dilayangkan oleh pengadil Mohd Nafeez Abd Wahab dalam perlawanan aksi pusingan pertama suku akhir Piala Malaysia antara Terengganu menentang Kelantan yang berlangsung di stadium sultan Ismail Nasaruddin Syah semalam.

Perlawanan tersebut yang disaksikan lebih 10 000 penonton yang hadir ke stadium menyaksikan 2 kad merah dilayangkan kepada pemain Terengganu dan 3 kepada pemain Kelantan.

Pada perlawanan 90 minit yang penuh aksi panas tersebut Terengganu menang 3-1 keatas pasukan The Red Warriors.

“Kita masih menunggu laporan penuh perlawanan daripada persuruhjaya pertandingan dan akan membuat penilaian dalam masa terdekat ini dan perkara tersebut akan dibincangkan diperingkat mesyuarat Jawatankuasa  Tatatertib untuk tindakan susulan”kata Dato Hamidin yang juga Naib presiden FAM yang disiarkan oleh Bernama.

Pengadil Mohd Naffez Abd. Wahab yang bertugas dalam perlawanan tersebut merupakan pengadil yang sama ditugaskan oleh FAM untuk mengadili perlawanan akhir Final Piala FA yang berkesudahan Terengganu menang 2-1. 

09 Oktober, 2011

Baiki Struktur Liga

TIMBALAN Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Annuar Musa memberitahu tahap liga tempatan perlu diperbaiki bagi mengelak jurang besar dengan pasukan negara lain.

Kekalahan besar 5-0 kepada Australia pada pertemuan persahabatan kelmarin membuktikan segalanya apabila pemain Harimau Malaya mudah diperkotak-katikkan skuad kendalian Holger Osieck itu.

“Saya melihat kita perlu berani memperbaiki tahap liga tempatan terlebih dahulu. Kita kena tahu kedudukan Malaysia dengan pasukan seperti Jepun dan Australia. Kalau diperhatikan, asas permainan bola sepak tempatan terlalu jauh ketinggalan. Kekalahan ini sudah cukup untuk membuka mata pemimpin sukan negara mengkaji perkara ini secara lebih mendalam.

“Tidak ada guna kalau kita mengeluh dan marahkan jurulatih sedangkan para pemain tidak mampu berbuat apa-apa,” katanya

Annuar berkata, mereka perlu menyemak penarafan liga dengan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) kerana Liga Malaysia diletakkan dalam kategori keempat berbanding Liga Jepun, Australia dan Korea Selatan diberi penarafan yang pertama.

“Bukan semua pemain Jepun, Korea Selatan atau Australia bermain di Eropah. Kalau hendak menjadikan liga domestik bermutu, kita perlu berani mencuba. Saya cadangkan kita lakukan perubahan lebih drastik terhadap liga kita pada musim depan,” katanya.

-Mengikut ranking Persekutuan Bola Sepak Antarangsa (Fifa), pasukan Malaysia kini menghuni kedudukan ke-147 dunia. - Sinar Harian

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More